Kókuszzsír – Mi ezzel főzünk!

A kókuszzsír vagy kókuszolaj nem hízlal és számos forradalmi élettani hatással bír!

Koleszterinszint normalizáló

Hazánkban számtalan ember szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben, amit sokszor a magas koleszterinszint vált ki. A kókuszzsírral ennek értéke normalizálható, mivel a benne lévő laurinsav segít csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a vérben, míg a jó koleszterinét megemeli.

Immunerősítő

A kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmazza a laurinsavat, amely az anyatejnek is nagyon hasznos, immunerősítő adaléka. Ezért ha konyhánkban előszeretettel alkalmazzuk a kókuszolajt, azzal természetes módon erősítjük immunrendszerünket, szervezetünk pedig ellenállóbbá és erősebbé válik.

Fertőtlenítő hatású

Sokan gyógyszerekhez nyúlnak betegségek esetén, pedig körülöttünk számtalan olyan természetes anyag található, mely fertőtlenítő hatással bír. Ilyen például a kókuszzsír is, ami baktérium-vírus- és gombaölő tulajdonsággal bír. Ráadásul úgy pusztítja el ezeket, hogy a bélflórában élő hasznos baktériumok nem szenvednek károsodást.
Ugyanolyan jó candida diétázóknak, mint bélfertőzések esetén, mivel elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, miközben a szervezet számára szükségeseket nem bántja

Antibiotikumok után

Közismert, hogy az antibiotikumok alkalmazása a szervezet egészében elpusztítja a baktériumokat és a különböző gombás fertőzések könnyen megjelenhetnek egy komolyabb betegség és annak antibiotikummal való kezelése után.
A kókuszolaj eleve megelőzi sok gyógyszer szükségességét és véd a gombák elszaporodásával szemben.

Cukorbetegség

Cukorbetegeknek különösen ajánlott a használata, mivel a kókuszzsír segíti az inzulin felszabadulását, ezzel együtt csökkenti a glikémiás indexet is.

Belső szervek

A máj, az epe, a gyomor és a belek különböző megbetegedései esetén gyakori, hogy a betegek mindenféle zsíros ételtől el vannak tiltva, azokat teljes egészében száműzniük kell étrendjükből. A kókuszolaj ez alól kivétel, mivel semmiféle káros hatása nincsen a belső szervekre.

A fogyasztó zsír

A legtöbb ember azt hiszi, hogy az összes zsír – főleg, ha az telített zsírsavakat tartalmaz – az csakis káros lehet, és nagy mértékben hizlal. Ez általánosságban igaz is, azonban a kókuszzsír kivétel. Nem csak egészséges, hanem fogyasztó hatású is, mivel felgyorsítja az anyagcserét, valamint elősegíti a zsírok elégetését. Ezen kívül hamar teltségérzetet is kelt, tehát a vele elkészített ételekből sokkal kevesebbet fogyasztunk, mint azt máskor tennénk.

Fáradtság ellen

Bármilyen érdekes, a legtöbb zsírral ellentétben a kókuszzsír elűzi az álmosságot és a fáradtságot. Hogy miért? Röviden azért, mert egyrészt felgyorsítja az élettani folyamatokat, másrészt mert nem mérgezi a szervezetünket. Sokan tapasztalják azt, ha valamit bő zsiradékban sütnek ki, utána lelassulnak és tompává válnak, viszont ha kókuszzsírt használunk, akkor ezt kiküszöbölhetjük.

Felhasználási módjai

A kókuszsírt leginkább sütéshez, főzéshez használják azok, akiknek fontos, miket is vesznek magukhoz. Az ételek ízét sokkal teltebbé varázsolja, anélkül, hogy plusz aromát adna hozzá. Sokan azért nem használják, mert azt hiszik, kókusz ízűvé változtatna mindent, pedig a valódi kókuszzsírnak nincs se íze, se illata.

Gazdaságos

Való igaz, a kókuszzsír a gyakrabban használt más növényi és állati olajokhoz és zsiradékokhoz képest kissé drágább, azonban igazán gazdaságos, mivel lényegesen kevesebbet kell belőle felhasználni, így hosszan dolgozhatunk vele. A kókuszzsír stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik.

Átlagos tápérték 100ml termékben:
Energiatartalom: 3670 KJ/ 875 kcal
Telített zsírsav: 92,5%
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6%
Többszörösen telítetlen zsírsav: 1,5%

Iratkozz fel
itt a hírlevelünkre!

Buda legrégebbi vegán étterme

A budai vár lábánál, 1 percre a 2-es Metró megállójától kínáljuk kiváló alapanyagokból készült, kézműves, vegán ételeinket.
Mikor ugrasz be hozzánk?

Buda legrégebbi vegán étterme


Rendelj tőlünk!

Rendelj tőlünk egyszerűen nyers tortát bármilyen ünnepi alkalomra!

Rendelj tőlünk!


Leves elvitelre

Kérd kedvenc levesed elvitelre és fogyaszd ott, ahol szeretnéd!

Kis adag: 480 Ft, nagy adag: 690 Ft

Leves elvitelre


Tudástár

Tudj meg még többet a vegán konyháról és az általunk használt alapanyagokról tudástárunkban.

Tovább >>>

Tudástár