A veganizmus alapítása

A „veganizmus” szó Donald Watson nevéhez fűződik, aki 1944-ben 24 másik sze­méllyel együtt megalapította a brit Vegán Társaságot, a világ első vegán szervezetét.

Leslie Cross 1942-ben vált vegánná, nagyjából két évvel a „vegán” szó tényleges megjelenése előtt. 1943 júliusában a Vege­táriánus Társaság folyóirata – a Vegetarian Messenger – publikálta Cross egy levelét, amely bemutatta a tejtermékek és a tojás előállításával és fogyasztásával kapcsolatos súlyos igazságtalanságokat. A téma felmerülése több hónapig tartó levelezéshez vezetett, melybe már Donald Watson is bekapcsolódott.

1944 augusztusában Watson és egy másik érdekelt, Elsie Shrigley, kérelmet nyújtott be a Vegetáriánus Társasághoz annak érdekében, hogy létrejöhessen a szervezetnek egy olyan hivatalos frakciója, amelynek tagjai elutasítják a tejtermékek és a tojás fogyasztását is. A Vegetáriánus Társaság megtagadta ezt a kérelmet. Végül ez motiválta Watsonékat arra, hogy 1944 novemberében megalapítsák a Vegán Társaságot.

A Vegán Társaság céljai a következők voltak:

1) Annak hirdetése, hogy az ember élelmének gyümölcsökből, olajos magokból, gabonákból és más nem állati termékekből kell állnia, és mellőznie kell az állati termékeket, vagyis a vörös húst, a halat, a baromfihúst, a tojást, a mézet, az állati tejet, a vajat és a sajtot.

2) Az állati termékeket helyettesítő cikkek előállításának és használatának támogatása.

3) A Vegán Társaság szeretné eltörölve látni az ember más állatoktól való függését és az ebből adódó kegyetlenséget és gyilkolást; hogy mindezek helyett létrejöhessen egy ésszerűbb és emberibb társadalmi rend.

Iratkozz fel
itt a hírlevelünkre!

Buda legrégebbi vegán étterme

A budai vár lábánál, 1 percre a 2-es Metró megállójától kínáljuk kiváló alapanyagokból készült, kézműves, vegán ételeinket.
Mikor ugrasz be hozzánk?

Buda legrégebbi vegán étterme


Rendelj tőlünk!

Rendelj tőlünk egyszerűen nyers tortát bármilyen ünnepi alkalomra!

Rendelj tőlünk!


Leves elvitelre

Kérd kedvenc levesed elvitelre és fogyaszd ott, ahol szeretnéd!

Kis adag: 480 Ft, nagy adag: 690 Ft

Leves elvitelre


Tudástár

Tudj meg még többet a vegán konyháról és az általunk használt alapanyagokról tudástárunkban.

Tovább >>>

Tudástár