Édeni vegán blog

A veganizmus alapítása

A „veganizmus” szó Donald Watson nevéhez fűződik, aki 1944-ben 24 másik sze­méllyel együtt megalapította a brit Vegán Társaságot, a világ első vegán szervezetét.

Leslie Cross 1942-ben vált vegánná, nagyjából két évvel a „vegán” szó tényleges megjelenése előtt. 1943 júliusában a Vege­táriánus Társaság folyóirata – a Vegetarian Messenger – publikálta Cross egy levelét, amely bemutatta a tejtermékek és a tojás előállításával és fogyasztásával kapcsolatos súlyos igazságtalanságokat. A téma felmerülése több hónapig tartó levelezéshez vezetett, melybe már Donald Watson is bekapcsolódott.


A világ legegészségesebb reggelije

KOLLÁTH – REGGELI

A korábban divatos nézetekkel ellentétben ma már tudjuk, hogy mennyire fontos teljes értékű reggelivel kezdeni a napot.

A legegészségesebb reggeliként számon tartott Kolláth-reggeli, nevét kifejlesztőjéről, a XX. század egyik legjelentősebb táplálkozástudósáról, Kollath Werner, német orvosprofesszorról kapta.


A csodálatos búzafű

Minden nap készítünk friss búzafűitalt, amit kérhetsz kedvenc zöldség-, gyümölcsitaloddal vagy még energetizálóbbá teheted vele zöld smoothie-dat! A füvek levében levő hatóanyagot – a növekedés és a termékenység elősegítőjét – a 30-as években Dr. Schnaubel és Dr. Koehler fedezte fel Amerikában, de a búzafüvet Ann Wigmore és Victor Kulvinskas tette híressé.


Egy gyógyító szuperital: a céklalé

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelõtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzõnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.


Kezdd és zárd a napot nyers étellel!

A modern táplálkozástudomány ajánlja a nyers ételek nagy mennyiségű fogyasztását, viszont ezzel párhuzamosan az egyensúly elvét igyekszik érvényesíteni. Például télen nem célszerű nagyobb arányban nyers koszton élni, mivel a nyers táplálékok zöme hűtő hatást fejt ki a szervezetre. Hidegben fontos a melegítő típusú ételek megfelelő mennyiségben történő fogyasztása, úgy, mint teljes gabonák, esetleg csípősebb, melegítő fűszerek (gyömbér, fahéj, kardamom, fokhagyma, chili például), teák, levesek, kásák.


Kókuszolaj - kókuszzsír

Az egészségtudatos táplálkozás egyik nagy felfedezettje a kókuszzsír. Belsőleg és külsőleg egyaránt jótékony hatással bír, tápanyagokban igen gazdag.


Kókuszzsír – Mi ezzel főzünk!

A kókuszzsír vagy kókuszolaj nem hízlal és számos forradalmi élettani hatással bír!

Koleszterinszint normalizáló

Hazánkban számtalan ember szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben, amit sokszor a magas koleszterinszint vált ki. A kókuszzsírral ennek értéke normalizálható, mivel a benne lévő laurinsav segít csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a vérben, míg a jó koleszterinét megemeli.


Minden nap friss zöldség- és gyümölcslevek

A zöldség- és gyümölcslevek a legegészségesebb ételek és pótolhatatlan tápanyagforrások!

Állandó kínálatunk:

cékla+sárgarépa
sárgarépa+narancs+gyömbér
zöld turmix: banán+alma+szezonális zöld levelek

A céklalé erősíti az emésztőszerveket és remek immunerősítő, folsavai segítik a hormonok, enzimek és ingerületátvivő anyagok termelését, a vas hasznosulását. Lúgosít, segít a vörösvérsejtképzésben és jó antioxidáns.


Hamburger GLUTÉNMENTES változatban is!

A vegánoknak sem kell lemondani a hamburger élvezetéről! Próbáld ki a város legjobb vegánburgerét!

Saját készítéső zsemléből, búzahússal, három féle extra feltéttel és szuper egészséges szószokkal kínáljuk a város legjobb vegánburgerét!


Iratkozz fel
itt a hírlevelünkre!

Buda legrégebbi vegán étterme

A budai vár lábánál, 1 percre a 2-es Metró megállójától kínáljuk kiváló alapanyagokból készült, kézműves, vegán ételeinket.
Mikor ugrasz be hozzánk?

Buda legrégebbi vegán étterme


Rendelj tőlünk!

Rendelj tőlünk egyszerűen nyers tortát bármilyen ünnepi alkalomra!

Rendelj tőlünk!


Leves elvitelre

Kérd kedvenc levesed elvitelre és fogyaszd ott, ahol szeretnéd!

Kis adag: 480 Ft, nagy adag: 690 Ft

Leves elvitelre


Tudástár

Tudj meg még többet a vegán konyháról és az általunk használt alapanyagokról tudástárunkban.

Tovább >>>

Tudástár